piątek, lutego 20, 2015

Babeczki korzenne

2 Komentarzy
Idealne na zimne wieczory do kubka ciepłej herbaty lub kawy. Chrupiące z zewnątrz, miękkie i wilgotne w środku - czego chcieć więcej?




Składniki na 24 babeczki:
  • ok. 270g mąki + cynamon (około 3 łyżeczki), soda oczyszczona (1 łyżeczka), proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki), przyprawa korzenna do piernika (około 3 łyżeczki)
  • 4 jajka
  • 1,5 szkl.cukru 
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 0,5szkl. kwaśnej śmietany 18%
  • 0,5szkl. oleju
  • 250g masła
  • 50g mlecznej czekolady
  • ok. 150g kakao
  • powidła śliwkowe
W garnuszku umieszczamy masło i roztapiamy, dodajemy czekoladę. Po rozpuszczeniu czekolady zestawiamy z ognia i dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.  
Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem migdałowym. Dokładamy stopniowo masę czekoladową. Po dokładnym połączeniu składników, dodajemy na przemian suche, wymieszane składniki (mąka, cynamon, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, przyprawa do piernika), śmietanę i olej.
Natłuszczona formę do muffinek wykładamy papilotkami, następnie umieszczamy połowę ciasta w foremkach, równamy - kładziemy łyżeczkę powideł na środek i przykrywamy drugą częścią ciasta.


Tak przygotowane muffinki wkładamy do piekarnika na około 30 minut ("do suchego patyczka") na 170stopni bez termoobiegu.

Dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypujemy drobno pokrojoną, suszoną żurawiną.
Smacznego!

Natka.

2 komentarze: