Składniki na 24 babeczki:
- ok. 270g mąki + cynamon (około 3 łyżeczki), soda oczyszczona (1 łyżeczka), proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki), przyprawa korzenna do piernika (około 3 łyżeczki)
- 4 jajka
- 1,5 szkl.cukru
- 2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 0,5szkl. kwaśnej śmietany 18%
- 0,5szkl. oleju
- 250g masła
- 50g mlecznej czekolady
- ok. 150g kakao
- powidła śliwkowe
Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem migdałowym. Dokładamy stopniowo masę czekoladową. Po dokładnym połączeniu składników, dodajemy na przemian suche, wymieszane składniki (mąka, cynamon, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, przyprawa do piernika), śmietanę i olej.
Natłuszczona formę do muffinek wykładamy papilotkami, następnie umieszczamy połowę ciasta w foremkach, równamy - kładziemy łyżeczkę powideł na środek i przykrywamy drugą częścią ciasta.
Tak przygotowane muffinki wkładamy do piekarnika na około 30 minut ("do suchego patyczka") na 170stopni bez termoobiegu.
Dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypujemy drobno pokrojoną, suszoną żurawiną.
Smacznego!
Natka.
Natalia wpadam niebawem na posiłek haha! ;* Pycha wygląda!
OdpowiedzUsuńgdzie kolejny przepis? :(
OdpowiedzUsuń